Setiap orang yang menghidap gout adalah berbeza. Kita semua mempunyai
diet, komposisi badan, dan minum kualiti air yang berbeza. Banyak yang
boleh dikaitkan dengan punca gout. Ramai yang mempunyai tahap asid urik
yang tinggi juga mempunyai kecacatan di dalam buah pinggang yang telah
ditetapkan secara genetik.
Setiap pesakit gout mempunyai makanan tinggi purin tertentu untuk
dielakkan, yang cenderung untuk mencetuskan serangan gout. Kajian juga
mendapati jika anda tertekan atau mempunyai sistem imun yang rendah juga
boleh mencetuskan serangan.
Bagi sesetengah orang, pizza makanan laut atau sandwich daging boleh
menyebabkan mereka mengalami kesakitan selama seminggu. Melalui
percubaan, anda akan mengetahui apa yang harus dielakkan, dan apa yang
perlu makan secara sederhana tanpa membawa kepada serangan gout.
Berikut adalah senarai makanan dan tips diet yang akan membantu anda
memahami makanan yang perlu dimakan, dielakkan, dan yang boleh membantu
badan secara semulajadi melawan serangan gout.
Ikan dan makanan laut yang lain mengandungi lebih tinggi purines dan plumbum.
Makanan gout untuk mengelakkan senarai termasuk: kerang, sardin,
herring, ikan bilis, ikan kembung, tiram, udang, ketam dan udang. Ikan
lain yang sederhana tinggi dalam purines termasuk tuna, ikan, codfish,
halibut, hinggap, salmon, ikan, dan trout, dan ikan
Jika anda makan makanan tinggi purin secara sederhana semasa mengambil GC® pastikan anda mengikutinya dengan dua dos pil GoutCare dan air tambahan untuk beberapa hari akan datang untuk membantu mengimbangi peningkatan asid urik.
Gula dan Produk kanak yang bergula
Ini ialah kategori makanan yang patut dielakkan bagi kebanyakan
penghidap gout. Berasaskan gula dan tinggi fruktosa atau sirap jagung
tidak baik untuk penghidap gout. Kek dan gula-gula juga termasuk dalam
kategori ini.
Daging Merah
Daging tinggi dengan zat besi dan protein boleh memberi kesan kepada usaha meningkatkan tahap asid urik.
Daging perlu dielakkan atau pengambilan secara sederhana semasa
mengambil GC® bergantung terhadap tahap gout seperti steak, daging
kambing, sosej, daging yang diproses, daging kisar dan bahagian dalaman
seperti hati, paru dan sebagainya.
Sayur-sayuran
Kajian telah menunjukkan bahawa sayur-sayuran tidak meningkatkan
tahap asid urik seperti makanan lain yang tinggi purin. Sayur-sayuran
patut digalakkan tetapi beberapa jenis mengandungi lebih tinggi purin.
Sayur-sayuran yang lebih tinggi purines termasuk asparagus, cendawan,
sayur-sayuran hijau gelap (kerana tahap zat besi lebih tinggi),
kekacang, kacang merah, kacang hijau, kubis bunga, tauhu, dan juga
tomato kerana keasidan lebih tinggi dan ph lebih rendah.
Makanan lain yang perlu dielakkan atau diambil secara sederhana
termasuk kuah berdaging, kacang panggang, makanan bergoreng (minyak
dipanaskan memusnahkan vitamin E), kek, produk manis, buah-buahan kering
seperti kranberi dan aprikot, oat, dan produk yis seperti roti manis
kerana tinggi keasidan dan purin. Perlu elakkan makanan yang mengandungi
zat besi, niasin, multi-vitamin.
Roti
Jika anda seorang pesakit akut, anda perlu memberi perhatian kepada
roti yang dimakan. Bijirin penuh seperti roti gandum, oat dan
kebanyakkan bijirin mempunyai kandungan purin yang lebih tinggi daripada
bijirin halus. Pilih roti putih, pasta, dan beras putih untuk
menghadkan pengambilan purin. Jika inginkan bijirin penuh, hadkan
pengambilan beberapa kali seminggu kerana bijirin penuh boleh
meningkatkan tahap asid urik.
Setiap orang adalah berbeza dan makanan yang penyebab gout berbeza
bagi sesetengah orang. Ketahui apa yang boleh dan tidak boleh makan, dan
elakkan makanan yang boleh memberi kesan gout. Ia akan memberi manfaat
dalam jangka masa panjang.
No comments:
Post a Comment