GOUT
sejenis penyakit yang ditakrifkan sebagai penghasilan asid urik secara
berlebihan di dalam badan dan ini berlaku dalam keadaan di mana pengeluarannya
bertambah dengan pengambilan secara berlebihan makanan purin (zat semula jadi)
berprotein tinggi.
Apabila
ini terjadi, pesakit gout akan mengalami bengkak pada bahagian kaki, panas, dan
amat sakit hingga ada sesetengahnya tidak boleh berjalan.
Sekiranya
pesakit tersebut menghidap gout yang kronik, kehidupan harian yang normal akan
terganggu dan perkara yang paling ditakuti ialah berlakunya kecacatan pada
sendi dan otot, sama ada ringan atau berat.
Menurut
Pegawai Pemakanan, Hospital KPJ Ampang Puteri, Nurul Ain Baharudin,
penyakit yang banyak menyerang golongan lelaki ini berpunca daripada
pengambilan makanan yang tinggi purin seperti hidupan laut, kekacang, dan
daging merah.
Katanya,
purin ialah sejenis protein yang membentuk asid urik hasil proses metabolisme
dan berpotensi menyebabkan serangan gout.
Tambahnya,
kekurangan air dalam badan juga boleh meningkatkan paras asid urik dalam darah,
sekali gus menyebabkan keadaan pesakit gout lebih buruk.
“Tidak
dinafikan, penyakit ini jika sekali terkena sukar untuk sembuh, tetapi kita
boleh mencegah serangannya dengan mengamalkan diet seimbang dan mengelak
daripada makanan yang mengundang gout.
“Untuk
itu, pesakit perlulah mengelak daripada makan makanan laut seperti kerang, ikan
salmon, ikan bilis, udang, dan ketam kerana kandungan purinnya tinggi, serta
tidak ketinggalan makanan berasaskan kacang, dan daging merah, seperti daging
lembu.
“Selain
itu, organ-organ dalaman haiwan seperti hati dan hempedal ayam, perut, otak dan
usus lembu, serta daging kambing juga perlu dielak kerana kesemua makanan ini
mengandungi purin yang tinggi,” ujarnya ketika ditemui di pejabatnya, baru-baru
ini.
Disebabkan
itu juga, setiap pesakit gout disarankan agar sentiasa mengamalkan diet
mengikut panduan piramid makanan.
Katanya,
minuman keras juga patut dielakkan kerana minuman tersebut boleh meningkatkan
paras asid urik dalam badan.
Oleh
kerana pengambilan makanan yang tinggi purin penyebab utama gout, Nurul Ain
menasihatkan pesakit mendisiplinkan diri dengan memilih makanan yang
mengandungi kandungan purin yang sederhana dan seelok-eloknya mengambil makanan
bijirin, buah-buahan, sayur-sayuran atau karbohidrat.
Ulasnya,
selain mengawal pemakanan dengan tidak mengambil makanan berprotein tinggi
secara berlebihan, terdapat ubat-ubatan tertentu yang dapat membantu
mengurangkan asid urik dalam badan.
Pesakit
juga dinasihatkan minum air yang banyak setiap hari bagi membantu perkumuhan
asid urik daripada badan dan mengurangkan risiko mendapat batu karang.
Ringkasnya,
pemakanan yang harus dikurangkan atau dielakkan adalah protein yang
menghasilkan kandungan purin yang banyak kerana zat tersebut penyumbang
terbesar kepada pembentukan asid urik.
Begitu
pun, Nurul Ain memberitahu, tidak semua makanan yang berprotein ada risiko
gout, seperti ikan dan telur ayam, tetapi harus diingatkan bahawa penyakit
tersebut menyerang seseorang yang mengambil protein secara berlebihan.
Yang
pasti, hari ini, gout boleh menyerang sesiapa saja tanpa mengira umur, bangsa,
serta jantina dan ada kes remaja berusia 18 tahun dikesan menghidap penyakit
ini.
Pesakit-pesakit
gout turut disarankan agar berjumpa dengan pakar pemakanan untuk mendapatkan
nasihat yang sewajarnya.
No comments:
Post a Comment