Gaambar hiasan : UBI KENTANG
Mungkin kita sering menganggap jika menyimpan makanan di dalam peti
sejuk boleh membuatkannya kekal segar lebih lama. Namun, tidak semua
jenis makanan baik untuk disimpan pada suhu rendah. EH! kongsi lima
jenis makanan yang anda patut elak simpan di dalam peti sejuk.
Tembikai
Peti sejuk boleh mengakibatkan kadar antioksidan di dalam tembikai
berkurangan sehingga separuh daripadanya. Kajian yang dilakukan di
Amerika Syarikat mendapati pada kadar suhu bilik, tembikai mampu untuk
menghasilkan hampir dua kali ganda tahap sebatian seperti beta-carotene
yang mana berfungsi untuk memastikan kulit dan penglihatan mata sentiasa
dalam keadaan baik lebih daripada tembikai yang disimpan di dalam peti
sejuk. Persekitaran yang sejuk mengganggu perkembangan antioksidan yang
terhasil setelah tembikai tersebut di petik. Pastikan tembikai yang
telah dipotong diletakkan di bahagian chiller untuk mengelakkan pembiakan bakteria.
Kentang
Suhu dingin boleh menukar kanji kentang menjadi gula. Ianya akan
membuatkan kentang berasa sedikit manis. Adalah lebih baik simpan
kentang di dalam paper bag di dalam pantri bersuhu sejuk.
Cahaya matahari pula mengakibatkan klorofil mula berkumpul dan
seterusnya mengubah rona kentang kepada hijau dan adanya berasa pahit.
Bawang
Bawang sejenis sayur yang memerlukan pengudaraan yang segar. Simpan bawang di dalam paper bag. Pastikan
anda meletakkan bawang jauh dari kentang kerana bawang merembeskan gas
dan lembap yang boleh mengakibatkan kentang rosak dengan lebih cepat.
Simpan bawang yang telah dihiris ke dalam peti sejuk.
Tomato
Pengudaraan yang sejuk mengubah laluan kimia terus ke dalam tomato
dan memperlahankan semua jenis agen yang menyumbang untuk memastikan
tomato kekal segar. Simpan tomato pada suhu bilik untuk mengekalkan
kesegaran serta khasiat dalamannya.
Basil
Jika ianya disimpan pada suhu di bawah 4.5 darjah celsius, ianya akan
bertukar ke rona hitam dengan lebih cepat. Hanya perlu simpan di atas
kaunter dapur dan tertutup. Boleh juga jika anda ingin meletakkannya di
dalam pasu gelas yang diisi air serta pastikan batang basil ditenggelami
air. Letakkan beg plastik yang dilengkapi zip di atas basil tersebut
untuk memastikan ianya boleh bernafas dan kekal lembap.
No comments:
Post a Comment