Air limau nipis, mencampurkan air dengan buah sitrus, seperti limau
boleh menambah perisa ke dalam segelas air, menggalakkan peminum air
yang enggan mengambil lebih banyak. Badan memerlukan air untuk terus
stabil dan minum air secukupnya adalah penting untuk mengekalkan
kesihatan yang optimum.
Air memastikan tubuh manusia terhidrat
secukupnya. Manusia kekal terhidrasi dengan meminum cecair dan memakan
makanan dengan kandungan air yang tinggi.
Jumlah air yang perlu diminum oleh seseorang bergantung kepada:
- umur
- jantina
- jumlah aktiviti fizikal yang mereka lakukan
- sama ada seseorang sedang hamil atau menyusukan
- suhu dan faktor persekitaran yang lain
- sama ada atau tidak seseorang mempunyai demam atau cirit-birit atau muntah
Ramai orang tidak minum air yang mencukupi dan diperlukan oleh badan. Malah, ramai orang minum lebih banyak minuman manis dan berkarbonat daripada air biasa.
Sesetengah
orang mungkin mendapati bahawa memerah limau nipis meningkatkan rasa
air, menggalakkan mereka untuk minum lebih banyak lagi. Dengan minum air
limau nipis, mereka juga boleh memanfaatkan banyak manfaat kesihatan
yang ditawarkannya.
12 faedah air limau nipis
Air limau boleh membantu pencernaan dan boleh menggalakkan orang ramai untuk minum lebih banyak air.
- Menggalakkan penggunaan air
- Membantu memperbaiki diet
- Boleh membantu pencernaan
- Mengurangkan peluang kanser
- Meningkatkan kualiti kulit
- Menggalakkan penurunan berat badan
- Meningkatkan sistem imun
- Mengurangkan risiko penyakit jantung
- Menurunkan paras gula dalam darah
- Menghalang pertumbuhan mikro-organisma
- Mempunyai sifat anti-radang
- Membantu mencegah batu karang buah pinggang
Buah sitrus kecil ini dengan asal-usul di Asia mempunyai manfaat pemakanan yang besar. Menurut Jabatan Pertanian Amerika Syarikat (USDA) , sebiji limau nipis dengan diameter 2 inci mengandungi hanya 20 kalori.
Saiz limau nipis yang sama juga mengandungi nutrien berikut:
- 22 miligram (mg) kalsium
- 12 mg fosforus
- 68 mg kalium
- 19.5 mg vitamin C, iaitu kira-kira 20-25 peratus daripada nilai harian yang disyorkan untuk orang dewasa
Sebagai tambahan kepada nilai pemakanan limes, air limau nipis mempunyai faedah berikut:
1. Menggalakkan penggunaan air
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC)
mencadangkan bahawa orang yang tidak minum air yang cukup boleh
menambah limau nipis, lemon atau limau kasturi untuk meningkatkan rasa,
yang boleh mendorong mereka untuk minum lebih banyak air.
2. Membantu memperbaiki diet
Kajian terbaru dalam Epidemiologi Pemakanan menunjukkan bahawa orang yang minum lebih banyak air daripada minuman manis, seperti soda atau jus, meningkatkan diet mereka.
Orang yang minum air dan bukannya minuman manis mengurangkan jumlah gula dan lemak yang mereka ambil setiap hari.
3. Boleh membantu pencernaan
Menambahkan
limau ke dalam air boleh membantu pencernaan. Limes mengandungi
sebatian yang membantu merangsang rembesan pencernaan dalam perut. Juga,
asid dalam jus limau membantu air liur menghancurkan makanan.
4. Mengurangkan peluang kanser
Beberapa kajian menunjukkan hubungan antara buah limau dan risiko penurunan beberapa jenis kanser. Kajian 2015 di Perubatan (Baltimore)
menunjukkan kemungkinan hubungan antara peningkatan buah limau dan
risiko kanser esophageal yang berkurangan. Walau bagaimanapun, lebih
banyak kajian diperlukan.
5. Meningkatkan kualiti kulit
Limes
mengandungi vitamin C dan antioksidan, kedua-duanya adalah bahan dalam
banyak produk kulit komersial. Apabila dicampur dengan air, bahan-bahan
semulajadi dalam jus limau boleh membantu meningkatkan penampilan kulit
penuaan.
6. Menggalakkan penurunan berat badan
Pakar pemakanan sering mengesyorkan minum segelas air dengan hidangan untuk membantu mengelakkan makan berlebihan.
Air
limau nipis mempunyai manfaat tambahan. Asid sitrik yang terdapat dalam
jus limau membantu meningkatkan metabolisma seseorang, membantu mereka
membakar lebih banyak kalori dan menyimpan lemak yang kurang.
7. Meningkatkan sistem imun
Vitamin C yang digabungkan dengan antioksidan yang terkandung dalam limau memberikan sokongan kepada sistem imun badan.
Apabila bersin secara kerap, air limau nipis boleh membantu mencegah dan memendekkan jangkamasa selesema dan kes-kes selesema.
8. Mengurangkan risiko penyakit jantung
Limau nipis mengandungi tahap magnesium dan kalium yang tinggi.
Kedua-dua unsur ini membantu menyokong kesihatan keseluruhan jantung. Khususnya, potassium dapat meningkatkan aliran darah dan mengurangkan tekanan darah.
Terdapat juga kajian terhad yang menunjukkan bahawa limau juga boleh membantu mengurangkan tahap kolesterol.
9. Menurunkan paras gula dalam darah
Menurut beberapa penyelidikan
, vitamin C dapat membantu menurunkan kadar gula darah pagi dan pasca
makan. Walaupun kajian itu memberi tumpuan kepada orang yang mengambil
makanan tambahan vitamin C, kesimpulan menunjukkan bahawa vitamin C
menawarkan potensi yang sangat baik untuk meningkatkan tahap gula seseorang.
10. Menghalang pertumbuhan mikro-organisma
Menurut beberapa penyelidikan , limonin yang terdapat dalam limau boleh membantu mencegah pengumpulan bakteria Streptococcus .
Streptococcus
adalah sejenis bakteria yang bertanggungjawab terhadap pelbagai
jangkitan dan keadaan kesihatan, termasuk jangkitan pernafasan dan
mulut.
Minum air limau nipis boleh membantu menghentikan organisma berbahaya ini daripada membangun dan mencegah penyakit bakteria.
11. Mempunyai sifat anti-radang
Limau
nipis memberikan sumber vitamin C yang baik. Di antara banyak faedah
lain, vitamin C bertindak sebagai agen anti-radang di dalam tubuh.
Oregon State University melakukan semakan kajian yang memberi tumpuan kepada kesan positif vitamin C dalam mengurangkan keradangan.
Mereka
membuat kesimpulan bahawa majoriti kajian menunjukkan bahawa penggunaan
vitamin C menunjukkan keputusan yang baik dalam mengurangkan
keradangan.
12. Membantu mencegah batu karang buah pinggang
Limau nipis mengandungi kedua-dua asid sitrik dan vitamin C. Kajian pada tahun 2014
menunjukkan bahawa kedua-dua vitamin C dan asid sitrik membantu memecah
atau menghalang pembentukan beberapa jenis batu karang di buah pinggang.
Para
penyelidik menyimpulkan bahawa dengan memasukkan vitamin C dan asid
sitrik dalam diet mereka, seseorang dapat mengurangkan risiko mereka
membangun batu-batu tertentu lagi di masa depan.
Cara membuat air limau nipis
Adalah lebih baik untuk minum air limau nipis dalam masa 1 hari selepas membuatnya.
Air limau nipis mudah dibuat:
- Basuh limau nipis segar sebelum memotongnya.
- Isikan segelas dengan air dan perahkan jus dari sebiji limau nipis ke dalam air.
- Untuk membuat air limau lebih awal, isi bekas dengan air dan perah jus limau keseluruhan.
- Masukkan hirisan limau nipis ke dalam bekas untuk menambah rasa.
- Minum air dalam masa 1 hari untuk rasa yang terbaik.
Kesimpulan
Bagi orang yang menghadapi masalah minum air yang disyorkan setiap hari, air limau nipis boleh menjadi alternatif yang baik.
Selain rasa tambahan, air limau nipis juga menawarkan nutrien tambahan yang mungkin mempunyai pelbagai manfaat kesihatan.
Air limau nipis mudah disediakan, dan hampir semua orang boleh menambahkannya ke dalam diet mereka.
No comments:
Post a Comment