Setiap sistem dalam tubuh memerlukan air, bahkan sebahagian besar
badan merangkumi air. Otot yang kecil, darah dan otak mengandungi lebih
70 peratus air. Cecair penting ini adalah ramuan penting yang diperlukan
oleh tubuh setiap hari. Begitupun, kebanyakan orang tidak meminum air
yang mencukupi.
Air mengawal suhu badan, pembawa nutrien dan
oksigen, menyahkan bahan buangan, menolong menyahkan toksik daripada
buah pinggang dan hati, melarutkan vitamin dan mineral dan menghalang
badan daripada kecederaan.
Setiap
hari badan kehilangan secara purata 10 hingga 12 cawan air yang perlu
diganti untuk mengekalkan keseimbangan tubuh. Namun, masih ramai yang
mengabaikan pengambilan air untuk anggota badan.
Pakar
perunding diet, Indra Balaratnam berkata, air adalah elemen terpenting
kepada tubuh. Badan kita terdiri daripada 70 peratus air dan jika air
ini bersih, sel badan jadi lebih segar dan kuat.
“Air
bersih boleh merangsang sistem pertahanan badan, metabolisme sel dan
mengurangkan risiko sel menjadi tidak normal, mencegah bahan toksik
daripada merebak ke sel lain dan mengurangkan risiko terhadap jangkitan.
“Lebih
65 peratus pelajar sekolah menengah dan rendah tidak minum enam hingga
lapan gelas sehari seperti yang disyorkan. Sebaliknya, semakin ramai
kanak-kanak mengambil minuman manis sebagai pengganti air yang boleh
membawa kepada masalah seperti kaviti gigi, diabetes serta obesiti,”
katanya pada pelancarkan Minggu Minum Air (Drinking Water Week) di
Petaling Jaya, Selangor dengan kerjasama 3M Malaysia, baru-baru ini.
Menurut
Indra, bagi mendidik kanak-kanak minum air secukupnya, ibu bapa
terlebih dulu perlu menjadi contoh terbaik kepada anak mereka.
“Penting
bagi masyarakat dan keluarga lebih peka serta berpengetahuan dalam isu
air seterusnya lebih proaktif dalam mengambil langkah pencegahan.
“Sebelum
meminta anak minum air secukupnya, ibu bapa perlu memulakannya terlebih
dulu. Didik anak supaya mengambil air secukupnya bagi mengelak
dehidrasi,” katanya.
Indra berkata, sumber air bukan hanya air
minuman semata-mata, juga terdapat pada sumber makanan lain. Misalnya,
buah-buahan seperti tembikai dan strawberi yang mengandungi kandungan
air 92 peratus; tomato, 94 peratus; timun, 96 peratus; saleri, 95
peratus; susu, 89 peratus; jus oren, 88 peratus serta kopi 98.7 peratus.
Selain itu, bagi mengetahui badan kita memperoleh sumber air mencukupi atau tidak, ia boleh dikesan melalui air kencing.
“Air
kencing mengandungi pigmen urokrom yang memberinya warna kuning. Warna
ini berubah-ubah setiap hari daripada kuning gelap hinggalah kuning
cair, bergantung kepada kepekatan air kencing kita.
“Air kencing
yang gelap biasanya menandakan kita tidak minum cukup air. Badan kita
memerlukan air secukupnya setiap hari untuk membolehkan ia berfungsi
dengan cekap.
“Apabila badan kekurangan air, ia mengekalkan jumlah
cecair dalam badan dengan mengurangkan penghasilan air kencing. Ini
sebabnya air kencing menjadi pekat dan berwarna gelap. Sebaliknya jika
kita minum banyak air, lebih banyak air kencing dihasilkan dan warnanya
menjadi lebih cerah dan cair,” katanya.
Sementara itu, Pengurus
Besar 3M Industrial Business Group, Lewis Wong berkata, dengan
pengalaman lebih 75 tahun pihaknya memainkan peranan untuk memastikan
setiap kanak-kanak, ibu bapa serta guru mendapat pendidikan mengenai
kepentingan air minuman lebih bersih, jernih serta mempunyai rasa yang
baik.
“Dengan memupuk asas Minggu Minum Air, kami berharap agar
setiap individu boleh menambah baik tabiat minuman air mereka di rumah
dan sekolah serta memastikan mereka menuntut kualiti air lebih baik
dengan memahami punca pelbagai penyakit bawaan air yang boleh dicegah,”
katanya.
Sumber : Harian Metro
No comments:
Post a Comment