Friday, April 25, 2014

PERMAKANAN DAN HAEMODIALISIS

Pengenalan Buah pinggang adalah salah satu daripada organ yang penting di dalam tubuh kita.

Buah Pinggang mempunyai berbagai fungsi, salah satu fungsinya ialah untuk mengeluarkan bahan buangan dihasilkan oleh tubuh kita daripada makanan yang kita makan.

Sesetengah makanan menghasilkan lebih banyak bahan buangan berbanding dengan makanan yang lain. Ketidakseimbangan disebabkan oleh bahan buangan ini akan menggangu fungsi tubuh. 

Pesakit yang menjalani haemodialisis bergantung kepada cara rawatan ini untuk mengeluarkan bahan buangan yang berlebihan, seterusnya memberikan keseimbangan kepada tubuh mereka. 

Walaupun haemodialisis direka untuk menggantikan fungsi buah pinggang, tetapi terdapat juga makanan yang perlu dielakkan. Walaubagaimanapun, adalah penting bagi pesakit untuk makan dengan sempurna dan betul untuk mencapai serta mengekalkan berat badan yang sesuai dan untuk menjamin kesihatan yang baik. 

Walaubagaimanapun, adalah penting bagi pesakit untuk makan dengan sempurna dan betul untuk mencapai serta mengekalkan berat badan yang sesuai dan untuk menjamin kesihatan yang baik. 

Objektif penjagaan makanan 

Zat Makanan 

untuk mengelakkan pengumpulan bahan buangan beracun yang berlebihan - Protein

untuk mencapai/mengekalkan berat badan yang sesuai - karbohidrat dan lemak 

untuk mencapai/mengekalkan paras haemoglobin(HB) yang sesuai - Protein 

Untuk mengawal menghindarkan tekanan darah tinggi - Sodium 

Untuk menghindarkan denyutan jantung yang tidak teratur - Potassium 

Untuk mengelakkan penyakit tulang - Fosfat 

Untuk mengelakkan pengumpulan air - Air dan natrium 

BERIKUT ADALAH PANDUAN YANG BERGUNA UNTUK ANDA MEMILIH MAKANAN SECARA BIJAK JENIS MAKANAN 

BIJIRIN/HASIL BIJIRIN/UBI 

Nasi, mee, meehoon, kuehteow, spaghenti,makaroni,sohoon dan lain-lain Fungsi Sumber karbohidrat - memberi tenaga Kompleks - meningkatkan berat badan Komen/Amaran Mengandungi lain-lain zat yang penting Saranan (sila rujuk Doktor/ Dietitian untuk jumlah sebenar Makan 3 – 4 kali sehari 

Roti, rotijala, roti canai, capati, tosei dan lain-lain Fungsi Sumber karbohidrat - memberi tenaga Kompleks - meningkatkan berat badan Komen/amaran Mangandungi lain-lain zat makanan yang penting Saranan Jumlah yang boleh dimakan setiap kali 1 ½ - 2 hidangan 

Sagu, jagong, ubi kayu, semua jenis tepung 

bijirin sarapan misalnya oats, comflakes, emping, beras (rice bubbles) Fungsi Sumber karbohidrat - memberi tenaga Kompleks - meningkatkan berat badan Komen/amaran Mengandungi lain-lain zat yang penting

No comments: