Kalau tak kerana berita hangat pasal telur tiruan hari nie. Sampai
kesudah, saya tak tahu .. telur ayam pun boleh diciplak. Ingatkan
barang-barang elektronik je. Nie tak .. telur ayam pun kena jugak. Tak
sangka betul !
Rupa telur ayam sebenar dengan telur ayam tiruan. Memang nampak berbeza.
Tadi .. search kat Google. Rupa-rupanya .. pengeluaran telur ayan
tiruan nie memang dah lama. Paling lama yang saya dapat kesan .. tahun
2008. Huh ! .. memang lama. Cuma sekarang nie je mula dikesan memasuki
pasaran Malaysia.
Kenapa telur tiruan dicipta?
Sebabnya .. satu je ! Wang ! Menurut dari apa yang saya baca. Nak buat telur tiruan nie. Harganya lebih murah berbanding harga pasaran semasa. Kalau dalam Yuan .. nak buat satu telur nie. Cuma 0.55 Yuan/kg berbanding 5.6 Yuan/kg untuk telur sebenar. Jadi nak jimat kos .. jalannya mudah je. Buat yang tiruan.
Macam mana telur ayam tisuan dibuat ?
Nak tahu .. korang tengok gambar-gambar kat dibawah nie.
Kenapa telur tiruan dicipta?
Sebabnya .. satu je ! Wang ! Menurut dari apa yang saya baca. Nak buat telur tiruan nie. Harganya lebih murah berbanding harga pasaran semasa. Kalau dalam Yuan .. nak buat satu telur nie. Cuma 0.55 Yuan/kg berbanding 5.6 Yuan/kg untuk telur sebenar. Jadi nak jimat kos .. jalannya mudah je. Buat yang tiruan.
Macam mana telur ayam tisuan dibuat ?
Nak tahu .. korang tengok gambar-gambar kat dibawah nie.
Bahan-bahannya; calcium carbonate, starch, resin, gelatin, alum dan lain-lain lagi bahan kimia yang diperlukan.
Bahan telur kuning diisi kedalam 2/3 bahan acuan bersama-sama calsium chlorida, dan pewarna.
Cecair "telur kuning" dimasukkan pada cetakan bulat
Lapiasan luar telur kuning terbentuk
Lapisan
luar disaluti dengan lilin dan calcium carbonate. Proses ini diulang
beberapa kali sehingga lapisan luar terbentuk dan menebal.
Setelah siap .. telur tersebut dibiarkan kering bagi mengeraskan kulit dilapisan luar. Dah siap !
Perbezaan telur ayam tiruan dengan yang sebenar ?
Telur
ayam tiruan .. kalau digoreng seperti gambar dibawah.
Gelembung-gelembung kecil akan kelihatan disekelilingnya. Selain itu ..
rasanya pun lain. Lebih sedap dari biasa ! Kulit telur ayam pula ..
lebih senang dipecahkan. Tapi .. nak check .. macam mana ye ?
1 comment:
I could not refrain from commenting. Well written!
Post a Comment