Mee segera merupakan mee separa masak yang dikeringkan dan dicampur
dengan minyak, biasanya di makan setelah dimasak atau direndam dengan
air panas selama beberapa minit. Makanan ini amat “popular” di kalangan
orang bujang mahupun golongan yang sedang “kekeringan” poket..
Namun
begitu tahukah anda, di sebalik kesedapan dan keenakan mee segera yang
mempunyai pelbagai perisa itu sebenarnya kurang sihat sekiranya dimakan
dalam kuantiti yang banyak dan secara berterusan.Bayangkan kandungan di
dalam bahan perencah mee tersebut mengandungi kadar MSG yang tinggi dan
garam yang tinggi. Bahan perisa ini mempunyai pelbagai kesan negatif
kepada kesihatan terutama terhadap fungsi buah pinggang. Terdapat kajian
yang mengatakan bahawa individu yang alah kepada MSG mengalami panas
dada, perubahan warna wajah kepada sedikit merah atau sakit kepala yang
melampau setelah mengambil produk yang mengandungi MSG yang tinggi.
Selain itu, kandungan dioxin dan plasticizers yang terkandung dalam
pek pembungkusan (biasanya dalam bentuk mangkuk atau cawan) juga
dikatakan mampu mempertingkatkan risiko serangan kanser di kalangan
pengguna. Bahan kimia yang terlarut dalam air panas akan menjadi bahaya
sekiranya di makan dari mangkuk secara terus.
Jangan lupakan juga teknik memasak mee segera anda. Tahukah anda,
kandungan wax yang menyelaputi mee segera mengambil masa selama 4-5 hari
untuk mencernanya. Bagaimana pula dengan kesan terhadap ibu mengandung
dan kanak-kanak?
Kanak2 yang berumur bawah 5 tahun akan mengalami masalah penyerapan
nutrisi sekiranya dia mengambil mee segera lebih dari 3 kali
seminggu. Pengambilan mee segera yang terlalu kerap bagi ibu mengandung
jugaboleh mengakibatkan keguguran atau menganggu proses pertumbuhan
janin. Jadi, anda para wanita, cubalah elakkan mengidam mee segera ya..
Cuba gantikan dengan makanan lain yang lebih berkhasiat.
136 bahan penambah kebanyakannya bahan kimia dibenarkan ditambah di
dalam mi segera oleh Codex, piawaian makanan WHO/FAO. Gambar menunjukkan
bahan ramuan itu.Daripada 136 bahan penambah itu, 24 daripadanya adalah
garam natrium, di samping garam makan juga turut ditambah. Disebabkan
itulah kenapa mi segera mengandungi natrium yang tinggi.
Satu paket mi segera sahaja boleh mengandungi kira-kira maksimum
pengambilan harian yang dibenarkan 2,400 mg natrium.Di samping banyak
bahan penambah dan paras natrium yang tinggi, mi segera juga mengandungi
jumlah lemak yang tinggi. Kebanyakan mi segera digoreng dalam proses
pembuatannya. Menurut Majlis Pengguna Hong Kong (HKCC) dan Pusat
Keselamatan Makanan (CFS), sampel 3 cawan mi segera didapati mengandungi
lebih daripada 30g daripada jumlah lemak bagi setiap pakej, yang
merupakan lebih daripada 50% daripada had pengambilan harian bagi jumlah
lemak untuk diet 2,000-kcal.Huraian lanjut, sila dapatkan akhbar Utusan
Pengguna keluaran Nov-Dis 2010.
Adakah mi segera makanan sebenar atau makanan palsu?
Apakah bahan penambah ini sebenarnya dan sejauh manakah ia selamat?
Apakah bahan penambah ini sebenarnya dan sejauh manakah ia selamat?
Berikut beberapa ramuan yang mungkin anda mengambilnya bersama dengan mi segera anda.
1) Kalsium Sulfat: Kapur Paris.
2) Asid Tartarik: Bahan kimia yang digunakan dalam julap dan untuk memutihkan cermin. Lebih beracun berbanding 100% alkohol tulen.
3) Kalsium Oksida: Digunakan rawatan sisa buangan dan dalam racun serangga.
4) Tertiary Butylhydroxyquinone (TBHQ): Produk berasaskan petroleum; satu bentuk butane (cecair dalam pemetik api).
5) BHT: Risiko karsinogen dan kesan berbahaya kepada ginjal.
6) Propyl Gallate: Satu xenoestrogen (sebatian seperti hormon). Boleh memberikan kesan sampingan kepada pembiakan, perkembangan janin yang sihat dan menghalang pengeluaran sperma.
7) Pentasodium triphosphate: Bahan pencuci paling berkuasa (sering digunakan dalam bahan cuci), bahan samak untuk kulit; juga digunakan dalam pengeluaran kertas, penapisan petroleum, aplikasi lombong dan rawatan air.
8) Propylene Glycol: Pelarut sintetik yang dianggap racun neurologi. Digunakan untuk pembuatan bahan pendingin, antibeku automotif, cecair yang berfungsi dalam tekanan hidraulik dan sebagainya. Jumlah berlebihan yang diambil boleh membawa kepada kerosakan buah pinggang.
9) Polydimethylsiloxane:
Digunakan dalam kanta sentuh, syampu (untuk menjadikan rambut berkilat dan licin), minyak pelincir dan jubin tahan panas.
10) Pewarna tiruan (contohnya: Sunset Yellow FCF dan Tartrazine): Menyumbang kepada hiperaktiviti dalam kalangan kanak-kanak; mungkin turut menyumbang kepada gangguan visual dan pembelajaran, kerosakan saraf; mungkin menjadi penyebab kanser.
2) Asid Tartarik: Bahan kimia yang digunakan dalam julap dan untuk memutihkan cermin. Lebih beracun berbanding 100% alkohol tulen.
3) Kalsium Oksida: Digunakan rawatan sisa buangan dan dalam racun serangga.
4) Tertiary Butylhydroxyquinone (TBHQ): Produk berasaskan petroleum; satu bentuk butane (cecair dalam pemetik api).
5) BHT: Risiko karsinogen dan kesan berbahaya kepada ginjal.
6) Propyl Gallate: Satu xenoestrogen (sebatian seperti hormon). Boleh memberikan kesan sampingan kepada pembiakan, perkembangan janin yang sihat dan menghalang pengeluaran sperma.
7) Pentasodium triphosphate: Bahan pencuci paling berkuasa (sering digunakan dalam bahan cuci), bahan samak untuk kulit; juga digunakan dalam pengeluaran kertas, penapisan petroleum, aplikasi lombong dan rawatan air.
8) Propylene Glycol: Pelarut sintetik yang dianggap racun neurologi. Digunakan untuk pembuatan bahan pendingin, antibeku automotif, cecair yang berfungsi dalam tekanan hidraulik dan sebagainya. Jumlah berlebihan yang diambil boleh membawa kepada kerosakan buah pinggang.
9) Polydimethylsiloxane:
Digunakan dalam kanta sentuh, syampu (untuk menjadikan rambut berkilat dan licin), minyak pelincir dan jubin tahan panas.
10) Pewarna tiruan (contohnya: Sunset Yellow FCF dan Tartrazine): Menyumbang kepada hiperaktiviti dalam kalangan kanak-kanak; mungkin turut menyumbang kepada gangguan visual dan pembelajaran, kerosakan saraf; mungkin menjadi penyebab kanser.
No comments:
Post a Comment