MAKAN kena pantang. Tak boleh makan nasi biasa, yang berkanji dan
tinggi karbohidrat, tak boleh ambil banyak makanan manis, tinggi
kandungan protein dan garam.
"Jangan sampai terlebih ayam, ikan, daging, hati dan soya. Semuanya
kena hati-hati kalau nak makan." "Kalau dah semua tak boleh, habis saya
nak makan apa?" Itu antara keluhan yang sering ditimbulkan oleh
kebanyakan pesakit yang menjalani rawatan dialisis. Malah kebanyakan
pesakit mengakui mereka lebih ditekankan mengenai apa yang tidak boleh
dimakan berbanding apa yang boleh dimakan.
Seharusnya panduan pemakanan yang sihat boleh membawa keseronokan
dalam kehidupan pesakit dialisis untuk diamalkan dalam pengurusan
pemakanan dan diet mereka.
Atas keprihatinan itu membawa kepada pelancaran buku Resipi Pesakit Dialisis 2013" - buku resepi pertama HKL untuk pesakit yang menjalani rawatan dialisis, baru-baru ini.
Pengurusan makanan
"Antara isi kandungan buku ini ialah mengamalkan pemakanan yang sihat
dan menjalani gaya hidup sihat. Diharapkan dengan pelancaran buku ini
dapat membantu meningkatkan pemahaman dan kepentingan pengurusan
pemakanan kepada pesakit dialisis", kata Ketua Jabatan Nefrologi HKL dan
Ketua Perkhidmatan Nefrologi bagi Kementerian Kesihatan Malaysia, Datuk Dr. Ghazali Ahmad.
Di Malaysia, penyakit buah pinggang kronik adalah masalah kesihatan
yang serius yang memerlukan perawatan dialisis atau pemindahan buah
pinggang agar pesakit boleh meneruskan kehidupan.
Menurut statistik terbaru Hospital Kuala Lumpur (HKL), negara
mempunyai 25,688 pesakit dialisis dan 1,884 penerima buah pinggang
berdaftar pada tahun 2011.
Penyakit buah pinggang kronik secara umumnya mempengaruhi semua aspek
kehidupan pesakit dan secara tidak langsung kepada anggota keluarga
terdekat.
Kebanyakan orang menganggap hanya perawatan dialisis dan pemindahan
buah pinggang adalah jalan terbaik bagi mengawal penyakit ini dan
mengabaikan peranan penting pengurusan pemakanan dan diet.
Pelbagai masalah dialami pesakit yang menjalani rawatan adalah
berkaitan dengan pengambilan makanan dan minuman yang berlebihan atau
tidak sesuai dengan keadaan penyakit mereka. Apatah lagi dengan budaya
pemakanan yang pelbagai dan menyelerakan di negara ini.
Dr. Ghazali berkata, jumlah penghidap penyakit buah pinggang kronik
(CKD) kian bertambah dan boleh berada di tahap yang membimbangkan
sekiranya orang ramai tidak mengambil sebarang langkah pencegahan awal.
Kandungan nutrien
Secara umumnya fungsi buah pinggang adalah untuk menapis bahan
buangan dalam badan. Namun untuk pesakit CKD, fungsi buah pinggang
mereka adalah terhad.
Oleh itu kandungan nutrien makanan yang dimakan oleh pesakit perlu diberi pertimbangan khusus.
Apabila buah pinggang gagal berfungsi, pesakit yang menjalani
dialisis perlulah mengawal kandungan air dan garam bagi mengelakkan
bengkak terutama di bahagian kaki dan paru-paru berair.
Buku resipi ini menyediakan satu panduan masakan sesuai untuk buah
pinggang yang komprehensif untuk pesakit dialisis berdasarkan cadangan
daripada pakar pemakanan.
"Pesakit dialisis perlu mengawasi diet mereka dengan teliti di
samping mengetahui jumlah protein, kalori, cecair, vitamin dan mineral
yang diambil pada setiap hari," jelas Dr. Ghazali.
Bagi mencapai hasil dialisis yang baik, penting bagi pesakit mempunyai kandungan protein dan khasiat yang seimbang setiap hari.
Ini kerana pesakit akan mengalami kehilangan protein ketika menjalani
rawatan dialisis menyebabkan mereka perlu mengoptimum pengambilan diet.
Menurut Pakar Pemakanan HKL (Pakar Diet), Datin Nor Sharita Mohd Saad,
buku resipi ini bukan sahaja memaparkan pelbagai jenis hidangan dan
masakan yang boleh dicuba oleh pesakit malah turut menyatakan jumlah dan
sukatan yang bersesuaian untuk satu hidangan empat orang.
Turut disediakan ialah panduan sukatan yang betul mengikut sukatan peralatan yang sedia ada di dapur biasa (ukuran rumahtangga).
Jika panduan itu diikuti dengan betul, pesakit dialisis akan terus
dapat menikmati masakan seperti asam pedas, daging masak halia, ayam
goreng berempah, nasi goreng Cina, asam laksa, cendol, samosa dan
karipap.
"Resipi yang tersedia dalam buku ini adalah hasil yang diubahsuai
berdasar komen daripada pesakit dan Pegawai Perubatan setelah sesi
ujirasa dijalankan," jelas Nor Sharita.
Manakala resipi yang dimuatkan mematuhi jumlah garam (sodium) yang
dibenarkan. Selain turut mengandungi analisis makanan yang menunjukkan
jumlah sebenar kandungan kalori, protein, potasium dan fostat dalam
makanan itu.
Malah cara penyediaannya mudah dan boleh dimasak sama ada oleh pesakit ataupun penjaga.
Buku resipi dialisis berbahasa Melayu yang diterbitkan oleh Jabatan
Nefrologi dan Jabatan Dietetik & Sajian HKL dengan usahasama AbbVie
Sdn Bhd ini juga bakal diterjemahkan dalam bahasa Inggeris, Tamil dan
Mandarin dan boleh dimuat turun di www.hkl.gov.my. — BERNAMA
No comments:
Post a Comment