Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Adakah anda seorang yang
suka mengambil sarapan atau seorang yang suka mengabaikannya?
Sarapan merupakan amalan yang sangat penting apabila kita memulakan
hari yang baru pada waktu pagi. Namun tak ramai yang mengambil berat
kepentingannya.
Ini mungkin disebabkan mereka sibuk atau tergesa-gesa untuk ke tempat kerja tanpa mengambil sarapan.
Sarapan sungguh penting kerana perut kita sudah kosong pada waktu
malam sebelumnya. Bayangkan anda sudah berlapar separuh malam, jadi
keesokannya anda memang memerlukan diet sarapan yang seimbang supaya
tubuh boleh berfungsi dengan produktif.
Setiap negara mempunyai sarapan yang berbeza-beza termasuklah negara
kita ini yang sememangnya kaya dengan pelbagai makanan untuk sarapan.
Ada pembaca yang bertanya saya bagaimana untuk merancang dan memilih menu sarapan yang sihat.
Tuntutan kerja dan kesibukan yang kita hadapi, membuatkan kita lebih
mudah membeli di luar dan jadikan bekalan untuk kita alas perut pada
waktu pagi.
Kebanyakan pilihan sarapan seperti roti canai, makanan segera, nasi
lemak dan kuih-muih yang dijual mengandungi lemak dan gula tinggi tetapi
masih menjadi pilihan walaupun tidak begitu sihat untuk kita amalkan
setiap hari.
Orang yang sibuk tidak mempunyai banyak pilihan, justeru untuk
menjimatkan masa mereka lebih suka membeli makanan yang ada dijual di
luar. Inilah dilema kepada kebanyakan orang yang bekerja.
Dalam kita memilih untuk bersarapan kita perlulah ada kesedaran untuk
memastikan bahawa sarapan yang kita ambil itu adalah yang sihat dan
seimbang.
Kita perlu merancang menu diet sarapan kita pada setiap hari.
Karbohidrat merupakan sumber tenaga utama kita tetapi pastikan
makanan yang kita ambil itu adalah kurang kandungan lemak dan gulanya.
Tidak salah untuk kita menikmati makanan seperti nasi lemak dan roti
canai untuk sarapan, namun ia tidak perlulah diambil setiap hari dan
jangan mengambilnya secara berlebihan.
Cuba sesekali anda sulamkan menu sarapan dengan makanan yang lebih
sihat seperti bijirin. Sarapan bijirin lebih cepat disediakan selain
menyihatkan.
Bijirin juga dapat membantu sistem penghadaman kita, justeru banyak
penyakit yang boleh kita elak seperti kanser usus dan sembelit.
Oat antara bijirin yang dapat mengurangkan kolesterol dalam badan jika kita amalkan setiap hari.
Menikmati bijirin bersama susu mungkin cara lama yang masih kita
diamalkan, justeru kita perlu sedikit sentuhan kreatif untuk menikmati
bijirin dengan cara yang lebih menarik dan menyelerakan.
Cara ini membuatkan sajian sarapan tidaklah terlalu membosankan berbanding cara yang biasa.
Banyak sekali makanan yang boleh kita cipta daripada bijirin untuk
menu sarapan kita. Contohnya anda boleh memasukkan bijirin dalam pankek,
begedil atau bubur.
Masukkan dalam 20-30 peratus bijirin dalam makanan yang kita masak.
Bijirin juga boleh dijadikan salutan untuk kuih-muih menggantikan
kelapa.
Buatlah kajian daripada buku-buku, majalah atau Internet menu sarapan
apa yang sihat yang boleh kita buat daripada bijirin. Pada minggu ini
saya kongsikan menu sarapan yang menggunakan bijirin nestum untuk
santapan waktu pagi anda. Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment