Ubi keledek atau nama saintifiknya ialah Ipomoea batatas dari keluarga Convolvulaceae. Ia bukan sahaja satu hidangan yang senang untuk mendapatkannya, malah rasanya yang manis memang sedap untuk dinikmati hanya dengan merebus atau stim sahaja.
Sememangnya ubi keledek kaya dengan pelbagai khasiat dan manfaat untuk kesihatan. Jom kita baca 9 manfaat utama ubi keledek untuk kesihatan.
1. Kaya dengan vitamin B6
Vitamin B berfungsi untuk mengurangkan kadar bahan kimia homosistein di dalam tubuh. Bahan kimia ini dikaitkan dengan penyakit degeneratif, termasuklah menajuhkan serangan jantung.
Ramai di kalangan kita tahu vitamin C penting untuk membantu mengelakkan demam dan juga virus selesema. Hanya sedikit yang sedar bahawa vitamin C penting untuk pembentukan tulang dan gigi, penghadaman dan pembentukan sel darah.
3. Mengandungi vitamin D
Vitamin D berfungsi terhadap kadar tenaga di dalam tubuh dan emosi. Selain itu, vitamin D juga membantu membina tulang, jantung, saraf, kulit dan gigi yang kuat dansihat serta menyokong kalenjar tiroid.
Vitamin D penting untuk diambil bersama kalsium kerana salah satu fungsinya yang membantu menyerap kalsium ke dalam tulang agar tidak berlaku mendapan.
4. Zat besi
Kita tahu zat besi (iron) sangat diperlukan oleh tubuh untuk menghasilkan tenaga yang mencukupi. Selain itu zat besi memainkan peranan yang penting di dalam menghasilkan sel darah putih dan sel darah merah.
Ia juga bertindak dalam membantu mengawal stress dan memastikan sisitem imun berfungsi dengan baik di samping memetabolismekan protein yang masuk ke dalam tubuh agar tidak berkumpul menjadi gula dan lemak.
5. Sumber Magnesium
Keledek merupakan sumber terbaik untuk mendapatkan magnesium yang mana ia berperanan memberikan rasa tenang (relax) kepada tubuh dan menjadi mineral anti stress. Magnesium juga diperlukan untuk kesihatan arteri, darah, tulang, jantung, otot dan juga fungsi saraf.
6. Potassium
Di dalam ubi keledek juga terdapat potassium. Ia merupakan satu elektrolit (electrolytes) yang membantu mengawal kadar denyutan jantung dan isyarat saraf.
7. Keledek memiliki rasa manis yang semulajadi.
Kandungan gula semulajadi yang terdapat di dalamnya dilepaskan secara perlahan-lahan ke dalam aliran darah, membantu mengawal serta mengimbangi sumber tenaga tanpa meningkatkan kadar gula di dalam darah yang mana kebiasaannya dikaitkan dengan kenaikan berat badan da keletihan.
8. Kaya dengan karotenoid
Warna oren pada keledek menunjukkan ia kaya dengan pelbagai karotenoid seperti beta karotene dan lain-lain, yang mana ia mendominasi vitamin di dalam tubuh. Karoteniod membantu menguatkan kadar penglihatan dan meningkatkan sistem imunisasi terhadap penyakit.
Karotenoid merupakan antioksida yang berkuasa yang boleh membantu mengelakkan kanser dan melindungi diri dari kesan penuaan.
Ia sesuai untuk dihidangkan denganmenggunakan pelbagai cara dan kaedah masakan seperti dipanggang, kukus, atau dijadikan puri. Anda boleh memasukkan ubi keledek ke dalam sup atau stew, dibakar atau dipotong kecil sebagai rencah di dalam saald sayur-sayuran anda.
Klik 15 RESEPI KELEDEK KEGEMARAN RAMAI untuk mengetahui kepelbagaian resepi ubi keledek yang boleh dicuba.
Selain ubinya, daun keledek dan juga getah keledek sebenarnya boleh digunakan untuk mengubati beberapa penyakit.
Kata beliau, untuk demam dan panas badan, daun keledek diramas-ramas di dalam air sehingga hancur terlebih dahulu.
"Sebelum daun berkenaan sejuk atau sebaik-baiknya sejurus dilayur dan disapu minyak masak, ia terus dilekap atau ditampal pada perut,'' tambah beliau.
Katanya, bagi sakit luka, bisul dan melecur, gunakan cara pertama atau kedua iaitu diramas-ramas di dalam air ataupun dilayur atas api.
No comments:
Post a Comment