SAYUR-SAYURAN merupakan makanan yang baik untuk kesihatan setiap
individu kerana kandungan vitamin, mineral dan nutrisi yang tinggi
terdapat di dalamnya.
Walaupun memberi seribu satu manfaat terhadap kesihatan tubuh, namun
masih ramai individu yang kurang gemar mengambil sayur-sayuran dalam
diet harian mereka.
Menurut pensyarah daripada Universiti Cambridge dan Southampton,
London,Tom Ashmore, golongan tersebut dianggap rugi kerana sayur
berperanan penting dalam pengaliran darah dan memastikan oksigen
disalurkan secara efektif ke seluruh tubuh.
“Kandungan nitrat yang ditemui di dalam sayur mampu membuka dan
melebarkan pembuluh darah yang berperanan penting dalam menghindarkan
tubuh daripada terkena angin ahmar dan serangan jantung.
“Selain itu, ia juga mampu menukar sel lemak putih menjadi sel lemak
coklat yang mampu membakar lemak dan akhirnya mengelakkan obesiti
daripada berlaku,” ujarnya,
Jelas Ashmore, bagi menggalakkan pengambilan sayur-sayuran di dalam
diet harian, individu boleh pelbagaikan hidangan tersebut dengan
beberapa cara seperti mengolah sayur-sayuran kepada jus, salad dan
sebagainya.
No comments:
Post a Comment