Pemanis tiruan dan mikrob usus tertentu sebelum ini telah dikaitkan
dengan obesiti, dan menurut kajian terkini, pemanis tiruan mungkin
meningkatkan risiko kencing manis dengan mengganggu mikroflora usus
anda. Menurut pengarang kajian yang mendapat publisiti meluas:
“Kami membuktikan bahawa pengambilan rumusan pemanis tiruan tanpa
kalori yang biasa digunakan memacu perkembangan intoleransi glukosa
melalui induksi perubahan komposisi dan kefungsian mikrobiota usus.”
Para penyelidik mendapati bahawa pemanis tiruan mengubah laluan
metabolik tertentu yang berkaitan dengan penyakit metabolik, dan ia
boleh menyebabkan disbiosis usus dan glukosa tidak bertoleransi pada
orang yang sihat.
Intoleransi glukosa adalah suatu keadaan di mana badan anda
kehilangan keupayaan untuk menampung jumlah gula yang tinggi, dan ia
adalah pelopor kencing manis jenis 2 yang terkenal. Ia juga memainkan
peranan dalam obesiti, kerana gula yang berlebihan dalam darah akhirnya
akan disimpan di dalam sel-sel lemak anda.
Hakikat bahawa pemanis tiruan boleh memburukkan lagi gangguan
metabolik seperti kencing manis adalah satu tamparan hebat kepada
pesakit kencing manis yang taat mengikuti cadangan untuk beralih kepada
makanan dan minuman diet bagi mengawal kencing manis mereka.
Kajian tersebut boleh diakses di: http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent/full/nature13793.html
Hakikat bahawa pemanis tiruan BUKAN sahabat baik pengamal diet
mahupun pesakit kencing manis telah agak lama diketahui oleh para
penyelidik. Masalahnya ialah ia tidak menerima daya tarikan yang
diperlukan di media – sehingga sekarang. Berita mengenainya telah
dilaporkan di dalam The Verge, Edisi 17 September 2014 dan Scientific American, Edisi 17 September 2014.
Pemanis Tiruan Boleh Secara Teruk Menghalang Usaha Menurunkan Berat Badan
Mereka yang bertukar kepada pemanis tiruan, seperti aspartame,
saccharin dan sucralose, biasanya adalah mereka yang mempunyai berat
badan berlebihan dan/atau yang mengidap kencing manis. Kebanyakan
daripada mereka tidak sedar bahawa ini adalah pertukaran diet yang
sangat buruk pernah mereka lakukan. Kajian juga berulang kali
menunjukkan bahawa minuman rendah kalori atau tanpa kalori yang
menggunakan pemanis tiruan, cenderung untuk merangsang selera makan,
meningkatkan keinginan kepada karbohidrat, merangsang penyimpanan lemak
dan berat badan, dan menggalakkan rintangan insulin dan kencing manis.
Banyak sebab berlainan kenapa ianya terjadi. Pertama, pemanis tiruan
secara asasnya menipu badan anda untuk mempercayai yang ia akan menerima
gula (kalori), tetapi apabila gula tidak tiba, badan anda memberi
isyarat yang ia memerlukan lebih banyak, yang menyebabkan ketagihan
karbohidrat. Sejak dua dekad lepas terdapat banyak kajian, yang
disiarkan dalam jurnal perubatan, yang mengaitkan antara rasa manis
tersebut dengan peningkatan rasa lapar. Ia dengan jelas menyangkal
dakwaan industri minuman yang menyatakan minuman soda diet membantu
dalam pengurusan berat badan. Pemanis tiruan juga menghasilkan pelbagai
disfungsi metabolik, disbiosis usus dan mikrobiome terubah, yang
menggalakkan penambahan berat badan.
Adakah Terdapat Pilihan Selamat Dan Sihat Untuk Gula?
Salah satu strategi terbaik membuang tabiat suka manis adalah untuk
mengamalkan puasa berselang (sunat puasa hari Isnin dan Khamis), dan
memastikan yang anda makan cukup lemak yang sihat. Apabila badan anda
mempunyai bahan api yang betul, keinginan manis anda akan berkurangan
secara radikal. Jika anda memerlukan pemanis anda boleh menggunakan daun
stevia atau Luo Han, kedua-duanya adalah pemanis semulajadi yang
selamat.
Perlu ingat, jika anda bergelut dengan tekanan darah tinggi,
kolesterol tinggi, kencing manis, atau berat badan berlebihan, maka anda
mempunyai masalah sensitiviti insulin dan akan mendapat manfaat
daripada mengelakkan SEMUA pemanis.
No comments:
Post a Comment