Daun kari amat sinonim dan sering digunakan dalam masakan masyarakat India terutamanya kari. Biasanya ia digunakan bersama rempah ratus lain untuk menambah keharuman dan rasa dalam masakan.
Pokok kari atau nama saintifiknya Murraya Koenigii yang tergolong dalam keluarga Rutaceae dan berasal dari Indis dan Sri Lanka.
Kebanyakan orang hanya mengganggap daun kari sekadar penambah rasa dalam hidangan dan akan membuangnya dan tidak makan daun kari yang ada dalam makanan. Mungkin ramai yang berbuat demikian kerana mereka tidak sedar memakan daun kari adalah baik untuk kesihatan.
DAUN KARI
Bukan sekadar penambah rasa dalam masakan, daun kari mengandungi pelbagai nutrien seperti karbohidrat, serat, kalsium, fosforus, zat besi, magnesium, tembaga dan mineral. Ia juga mengandungi vitamin C, vitamin A, vitamin B, vitamin E, asid nikotinik, antioksidan, sterol tumbuhan, asid amino dan glikosida flavonoid.
Pengambilan daun kari adalah baik untuk sistem penghadaman kerana ia merangsang enzim pencernaan dan membantu memecahkan makanan dengan lebih mudah. Penyelidikan juga telah menunjukkan daun kari membantu melindungi hati daripada penyakit, mengurangkan kadar kolestrol dalam badan, melawan kanser, mengawal diabetes, merawat cirit-birit, baik untuk mata dan macam-macam lagi.
Selain itu, darun kari juga boleh digunakan untuk melebatkan rambut, menguatkan akar rambut dan juga mengurangkan rambut gugur. Daun kari kaya dengan protein dan beta-karoten yang mengurangkan keguguran dan meningkatkan pertumbuhan rambut. Rambut gugur boleh berlaku kerana kekurangan protein.
Oleh itu, pengambilan daun kari dengan kerap adalah perlu untuk pertumbuhan rambut. Ia juga kaya dengan antioksidan yang memberikan kelembapan kepada kulit kepala dan juga membantu untuk membuang folikel kulit kepala mati dan menghalang kelemumur.
No comments:
Post a Comment