ABAD ke-21 menunjukkan perkembangan pesat berlaku dalam bidang sains
dan teknologi. Namun disebalik perkembangan ini, tahap kesihatan manusia
dilihat semakin merosot dan penyakit kronik metabolik dilihat bertambah
dari semasa ke semasa. Penyakit kronik metabolik seperti kegagalan
fungsi jantung dan sistem kardiovaskular, masalah sistem pernafasan,
kencing manis, darah tinggi, kanser dan pelbagai jenis penyakit lain
sering menjadi penyebab utama kematian di Malaysia dan di seluruh dunia.
Dijangkakan 23.6 juta kematian akibat penyakit jantung dan 12.9 juta
kematian akibat kanser berlaku menjelang 2030 di seluruh dunia. Begitu
juga dengan penyakit kencing manis yang dilapor telah mencatatkan
650,000 kes baru setiap tahun di Malaysia.
Statistik yang membimbangkan ini berkemungkinan besar berpunca
daripada tabiat dan sikap manusia yang tidak mengamalkan gaya hidup yang
sihat seiring dengan perkembangan teknologi. Berdasarkan daripada
kajian dan soal selidik, majoriti mengakui kurang bersukan dengan alasan
masa yang terhad, penat atau terlalu sibuk dengan kerja. Malah lebih
memburukkan keadaan ada diantara mereka ini adalah seorang perokok,
sering mengambil minuman beralkohol dan tidak mengamalkan diet yang
seimbang. Maka, risiko untuk menghidap penyakit kronik metabolik adalah
sangat tinggi. Selain itu, kekerapan pengambilan makanan berasid dalam
diet seharian juga merupakan salah satu punca utama seseorang itu
mendapat penyakit kanser dan pelbagai penyakit kronik metabolik lain.
Pelbagai bahan pengawet, pewarna dan perisa tiruan yang digunakan di
dalam makanan dan minuman tanpa disedari mampu mendedahkan risiko tubuh
badan kita untuk mendapat penyakit kanser.
Walaupun perubatan konvensional dikatakan mampu merawat kanser dan
penyakit-penyakit lain, namun statistik pesakit kronik metabolik dilihat
bertambah dari semasa ke semasa. Usaha dan kajian saintifik yang
dilakukan oleh para saintis di seluruh dunia telah membawa kepada
penemuan pelbagai jenis bahan makanan yang semulajadi terutamanya
Aprikot B17 sebagai alternatif rawatan kanser dan penyakit-penyakit
kronik metabolik yang lain.
Terapi Semulajadi
Penemuan sebatian-sebatian semulajadi dari tumbuh-tumbuhan dalam
perawatan dan pencegahan penyakit telah lama diperkatakan oleh para
saintis seluruh dunia. Sebatian semulajadi seperti Amygdalin atau
Vitamin B17 atau Laetrile telah diuji keberkesanannya terhadap kanser
pertama kali oleh seorang pakar Biokimia, Dr. Ernest T. Krebs pada tahun
1950. Kajian berikutnya dilakukan oleh pakar kanser Jerman, Dr. Dean
Burk dimana beliau berkata, "Di bawah mikroskop, kami memasukkan Vitamin
B17 ke atas sel kanser dan kami dapati sel-sel kanser tersebut mati
dengan cepat sekali,"
Selain itu, beberapa saintis perubatan yang lain juga turut
memperakuinya. Antaranya, Dr Contreras dari Oasis of Hope Hospital,
Mexico melalui ujian klinikal yang telah beliau jalankan terhadap
100,000 pesakit sejak tahun 1963. Katanya,"Kami mendapati Vitamin B17
sangat efektif untuk mereka yang menghidapi kanser. Malah, untuk
menghalang kanser dan melindungi tubuh dari serangan semula kanser
(relapse cancer), tiada yang lebih efektif berbanding Vitamin B17."
Kajian ke atas Puak Hunza di pergunungan Pakistan mengukuhkan
kenyataan ini apabila didapati pengambilan biji aprikot di kalangan
mereka mampu melanjutkan usia mereka sehingga 120 tahun tanpa menghidapi
sebarang kanser. Situasi yang sama juga berlaku pada haiwan liar di
mana dalam habitat semulajadinya didapati tidak akan dijumpai mati
akibat kanser. Sebaliknya, haiwan yang dipelihara di dalam zoo
berkemungkinan besar akan mati akibat kanser walaupun diberi makanan
yang kaya dengan nutrien tetapi tidak mengandungi Vitamin B17.
Vitamin B17 atau Amygdalin atau Laetrile merupakan agen kimoterapi
semulajadi. Ia terdiri daripada Glukosa, Sianida dan Benzaldehyde.
Sianida dan Benzaldehyde adalah bersifat racun. Namun dalam Vitamin B17,
ia terkunci rapat dan tidak membahayakan. Struktur ini hanya boleh
diuraikan dengan kehadiran enzim Beta-Glucosidase. Enzim ini tidak
terdapat pada sel normal dalam tubuh manusia tetapi hanya terdapat pada
sel kanser. Apabila Vitamin B17 berada dalam tubuh badan, ia akan
meliputi sel-sel kanser dan secara semulajadi enzim ini akan menguraikan
Vitamin B17 kepada elemen Sianida, Benzaldehyde dan Glukosa.
Elemen Sianida dan Benzaldehyde ini akan membunuh sel kanser
tersebut. Lebihan Sianida akan ditukar kepada Thiocynate oleh Enzim
Rhodanese. Thiocynate akan membantu untuk mengimbangi tekanan darah.
Manakala, Benzaldehyde yang berlebihan pula akan bergabung dengan
molekul oksigen membentuk Asid Benzoik yang berupaya mengurangkan
masalah rheumatic arthritis (sakit sendi).
Aprikot B17
TAHUKAH ANDA bahawa Vitamin B17 boleh didapati pada 1200 jenis
tumbuh-tumbuhan atau buah-buahan terutamanya biji aprikot. Pakar
perubatan berpengalaman dan bekas Ketua Jabatan Anatomi di Fakulti
Perubatan UKM yang juga penaung produk berjenama Farmas Health, Prof.
Madya Dr. Syed Zainal Husin Wafa mengakui biji aprikot mengandungi
Vitamin B17 paling tinggi berbanding tumbuhan lain serta mampu
meningkatkan kesihatan sekaligus membantu mengurangkan risiko menghidap
penyakit-penyakit kronik metabolik.
Walau bagaimanapun, beliau tidak menggalakkan pengambilan biji
aprikot yang mentah kerana dikhuatiri terdedah kepada bakteria, kulat
dan radikal bebas sewaktu proses penghantarannya ke Malaysia. Ini amat
merbahaya kepada kesihatan manusia dan boleh menyebabkan keracunan serta
kesan sampingan yang negatif terhadap tubuh badan. Prof. Madya Dr. Syed
Zainal Husin Wafa juga menggalakkan pengambilan biji aprikot yang telah
diproses dan dikapsulkan daripada 100% biji aprikot terpilih mengikut
piawaian teknologi farmaseutikal yang tinggi melalui penyelidikan
klinikal dan telah mendapat kelulusan dari Biro Farmaseutikal Kebangsaan
serta telah didaftarkan oleh Pihak Berkuasa Kawalan Dadah.
Ini amat penting bagi memastikan kandungan Vitamin B17 dan nutrien
lain masih kekal dan tidak rosak serta bakteria, kulat dan sebarang
radikal bebas dapat disingkirkan serta selamat dimakan.
Nutrien lain yang terdapat dalam biji aprikot termasuklah asid oleik
dan asid linoleik yang telah terbukti berkesan membantu mengawal paras
kolestrol dalam darah dan seterusnya membantu mengurangkan risiko
masalah jantung dan salur darah tersumbat (artheroclerosis). Ia juga
bersifat anti-diabetik (mengawal paras gula dalam darah) dan
anti-keradangan (membantu mengawal masalah sinus, asma dan eczema atau
keradangan kulit) serta berupaya merangsang perembesen hormon insulin.
Kandungan thiamin, riboflavin, niacin, vitamin C, Vitamin E dan beberapa
mineral semulajadi lain dalam biji aprikot juga menjadikannya amat
sesuai untuk dijadikan sebagai nutrien tambahan bagi meningkatkan sistem
imunisasi dan ketahanan tubuh badan tanpa memberikan kesan sampingan
lain.
Sementara itu, Pakar Kesihatan Awam yang juga Presiden Kelab Prostar
Malaysia, Dr. Ismail Lasa berkata, "Aprikot kaya dengan Vitamin B17
yang dapat membantu merencat perkembangan sel abnormal dan sekaligus
mengekalkan perkembangan sel sihat di tubuh badan."
Keberkesanan Vitamin B17 dalam membantu mencegah dan merawat kanser
telah diperakui dan telah mendapat testimoni yang menakjubkan oleh
pesakit kanser bukan sahaja di Malaysia malah di seluruh dunia.
Antaranya, Fanida, 74 tahun. Dua belas tahun yang lalu, beliau disahkan
menghidap kanser payudara. Kemudian, pada tahun 2004, beliau telah
didiagnosis pula dengan kanser ovari peringkat keempat dan telah
menjalani kimoterapi. Walaupun telah disahkan sembuh, namun setahun
selepas itu kanser menyerang semula di limfa, perut dan kawasan pelvis.
Beliau telah diperkenalkan dengan Vitamin B17 dan mengamalkan
pemakanannya secara konsisten. Setelah itu, terdapat perubahan positif
yang ketara setiap kali melakukan pemeriksaan kesihatan. Sehingga kini
beliau masih mengamalkan pemakanan Vitamin B17.
No comments:
Post a Comment