SEPANJANG minggu ini, anda masih lagi berada dalam suasana kemeriahan
menyambut Aidiladha dan memenuhi undangan majlis kahwin. Sambil
meneruskan tradisi saling mengunjungi, ketika inilah kesempatan turut
diambil untuk menjamu selera dengan pelbagai hidangan tersedia.
Perkara penting yang perlu diberi perhatian adalah bahaya yang
mungkin menjelma jika tiada batasan dan kawalan dalam menikmati
hidangan.
Ini kerana, keracunan makanan khususnya pada musim perayaan boleh berlaku jika perkara ini dipandang remeh.
Kes keracunan terbaru membabitkan kematian empat tetamu yang
menikmati juadah pada majlis kahwin sepasang pengantin baharu di Kampung
Huma, Tanjung Dawai, Yan, Kedah pada 28 September lalu.
Dalam pada itu, 270 tetamu yang lain ditahan di beberapa buah
hospital berdekatan kerana masalah yang sama setelah menikmati lauk
kenduri yang dihidangkan.
Pengarah Jabatan Kesihatan Kedah, Dr. Ismail Abu Taat berkata,
siasatan awal yang dijalankan mendapati bekalan ayam mentah yang
digunakan sebelum itu tidak disimpan dengan baik dan hanya dibiarkan
dalam keadaan suhu bilik.
Beliau berkata, keadaan tersebut menyebabkan ayam berkenaan dicemari bakteria.
Punca
Kes ini sebenarnya membuka mata orang ramai tentang bahana makanan
tercemar dan tidak lagi mengambil mudah tentang masalah keracunan
makanan.
Menurut Pakar Gastroentrologi dan Hepatologi Pusat Perubatan
Tropicana, Dr. Dennis Khoo Yeap Teng, Keracunan makanan adalah kejadian
normal. Keracunan makanan menyebabkan gangguan gastrousus kepada
seseorang setelah mengambil makanan atau minuman yang tercemar.
Makanan dikatakan tercemar apabila ia mengandungi bahan-bahan tidak
sepatutnya seperti kuman patogen yang boleh menyebabkan jangkitan
penyakit seperti bakteria, fungsi (kulat dan yis), parasit serta virus.
Antara makanan yang mudah dicemari oleh bakteria, keju, mentega,
daging burger, susu, telur, daging, ayam dan hasil laut," katanya.
Agen-agen lain adalah toksin atau kimia beracun (seperti racun serangga,
racun rumpai, bahan pencuci kimia, aditif makanan seperti pengawet
berlebihan)," katanya.
Oleh itu, orang ramai perlu mengesan tanda atau gejala awal masalah ini.
Tambah Dr. Dennis, biasanya mangsa akan mula mengalami muntah-muntah,
sakit perut, cirit-birit, rasa loya, sakit kepala dan demam (berpeluh).
Mereka yang mengalami gejala tersebut, perlu mendapatkan rawatan
segera kerana sebarang kesilapan boleh memungkinkan risiko maut.
Pun begitu, beliau menjelaskan kes kematian akibat keracunan makanan adalah jarang berlaku dan boleh dielakkan.
Rawatan
Bagi memastikan keracunan makanan tidak berlaku, Dr. Dennis menasihatkan orang ramai mengutamakan kebersihan.
Caranya mudah iaitu membersihkan tangan dengan bersih sebelum menyentuh makanan dan membasuh tangan selepas menggunakan tandas.
Peralatan makanan juga perlu sentiasa bersih agar tiada kuman yang
masih aktif. Kawasan penyediaan makanan juga harus bersih daripada
sebarang kekotoran," katanya.
Tambah Dr. Dennis, bagi keracunan ringan, pesakit digalakkan
mengambil garam rehidrasi yang dilarutkan ke dalam air untuk menampung
kehilangan cecair tubuh.
Minuman isotonik antara penyelesaian segera yang boleh dicuba. Jika
muntah sedikit, biarkan sahaja kerana ia mengeluarkan kuman dan racun.
Jika muntah berterusan, pesakit akan diberikan ubat tahan muntah.
Selalunya keracunan ringan akan reda dengan sendirinya dalam masa sehari
dua.
Jika melarat, pesakit mungkin terpaksa ditahan di hospital untuk
dimasukkan garam salina dan glukos melalui rehidrasi intravena yang
disuntik ke dalam pembuluh darah," ujarnya.
Tambah beliau, keracunan makanan boleh menyebabkan komplikasi
kehilangan cecair badan ketara akibat muntah dan cirit-birit hingga
menyebabkan dehidrasi atau tubuh kontang teruk. Ini seterusnya akan
menurunkan tekanan darah (tekanan darah rendah), kegagalan buah
pinggang, renjatan dan koma yang boleh menjurus kepada kematian.
Di samping itu, kehilangan garam kalium yang terlalu banyak daripada
tubuh mengakibatkan kekejangan otot termasuk jantung, sawan dan juga
koma. Komplikasi lain termasuk septisemia di mana kuman masuk ke dalam
darah dan merebak ke seluruh badan.
Amalkan lihat, hidu, rasa
Orang ramai turut dinasihatkan mengamalkan tiga langkah keselamatan:
lihat, hidu, rasa sebelum menikmati makanan terutama pada majlis
tertentu, premis makanan dan kantin sekolah.
Naib Presiden Persatuan Pakar Perubatan Kesihatan Awam Malaysia
(PPPKAM), Dr. Othman Warijo berkata, langkah dan kempen oleh Kementerian
Kesihatan amat penting bagi mengelakkan kes keracunan makanan terutama
yang membawa maut.
Langkah ini walaupun nampak remeh tetapi masa beberapa minit
mengamalkannya adalah berbaloi bagi mengelak keracunan atau kejadian
lebih malang seperti kematian akibat makanan tercemar.
Lihat dulu rupa fizikal makanan jika terdapat kelainan seperti kuah
melekit atau sebagainya. Apabila fizikal makanan itu baik, maka hidu
pula baunya jika terdapat bau basi, seterusnya rasa sedikit dan jika
yakin ia segar, boleh makan atau jika sebaliknya tinggalkan makanan
tersebut," katanya.
Dr. Othman memberitahu, waktu paling kritikal dan berisiko untuk
bahan makanan dicemari oleh bakteria atau virus adalah sewaktu holding
time iaitu selepas dimasak hinggalah sehingga waktu untuk dimakan.
Ini kerana makanan yang telah siap dimasak tidak semestinya dimakan
dalam waktu terdekat, jika jarak waktu makanan dimasak dan dimakan
adalah lama, maka risiko untuk makanan tercemar adalah sangat tinggi,"
katanya.
Perkara itu terjadi kerana ketika dimasak pada suhu 100 darjah
Celcius atau lebih, masih ada bakteria atau virus yang kebal kepada suhu
masih aktif dan jika tidak disimpan dengan betul, kuman-kuman akan
membiak apabila suhu makanan semakin menurun.
No comments:
Post a Comment