Untuk mengekalkan tahap kesihatan, pengambilan makanan yang seimbang
dan berkhasiat adalah penting dalam setiap sajian. Terdapat pelbagai
pilihan makanan yang kita boleh ambil. Salah satu sebagai makanan
tambahan yang mampu memberikan zat dan nutrien yang tidak terdapat dalam
makanan utama. Tiga makanan berikut adalah makanan diperakui sebagai
makanan yang bukan sahaja memberikan khasiat tambahan, malah boleh
membantu memulihkan pelbagai masalah kesihatan.
Khazanah dari dalam laut
Gamat adalah sejenis haiwan laut yang bernilai tinggi. Ia berbentuk
seperti sosej, kulit yang keras dan memanjang. Khasiat gamat telah
diperakui sejak sekian lama untuk menyembuhkan luka dan sebagai ubat
penahan sakit semula jadi.
Kajian daripada penyelidik tempatan dan luar mendapati bahawa gamat
mengandungi kandungan protein, karbohidrat, zat galian dan asid lemak
yang tinggi. Ia juga mengandungi pelbagai asid lemak omega-3, dan
vitamin A, B1, B2, C beserta garam galian seperti kalsium, magnesium,
zink dan zat besi.
Salah satu elemen penting di dalam gamat adalah kandungan kolagennya
yang tinggi iaitu sebanyak 92 peratus. Dengan komposisi yang banyak ini,
ia mampu memerangi kesan penuaan, kemerosotan prestasi sel di dalam
badan manusia malah mempercepatkan pertumbuhan sel-sel baru yang telah
rosak.
Gamat juga baik dikatakan untuk meredakan sakit sendi, mengurangkan
ketegangan otot dan mengurangkan bengkak akibat digigit serangga.
Kolagen daripada gamat juga membantu meningkatkan kadar kolagen asli di
dalam badan dan seterusnya menganjalkan kulit supaya menjadi awet muda.
Penawar daripada madu
Madu adalah salah satu bahan makanan yang mempunyai sifat penyembuh
semula jadi. Ia sudah dikenali sejak zaman dahulu sebagai salah satu
sumber makanan yang baik untuk kecantikan dan kesihatan dalaman.
Dalam perubatan Islam, madu sering digunakan sebagai ubat untuk
membantu meringankan sakit seperti membersihkan kotoran di dalam usus,
menormalkan kelembapan tubuh badan, mancairkan kahak dan menguatkan
sistem pertahanan tubuh.
Menurut Dr. Susan Percival dari Jabatan Nutrisi Manusia dan Sains
Makanan, Universiti Florida, Amerika Syarikat, madu mengandungi pelbagai
kandungan mineral dan vitamin seperti B6, tiamina, miacin, ribotlorina
dan asid pontohenic. Ia juga mengandungi zat-zat seperti kalsium, zat
besi, kuprum, magnesium, manganese, fosforus, potasium, sodium dan zink.
Madu turut mengandungi vitamin B1, B2, C, B6 dan B3. Komposisinya
berubah-ubah sesuai dengan kualiti madu bunga dan serbuk sari yang
diperoleh lebah. Madu berperanan sebagai anti oksida dalam badan manusia
yang mampu menghapuskan bahan-bahan radikal yang menjadi penyebab utama
kepada penyakit-penyakit kronik. Kajian terkini membuktikan, kandungan
madu lebah yang terdiri daripada bahan semula jadi pelbagai gula seperti
glukos dan fruktos ini mampu meningkatkan stamina.
Madu boleh diamalkan dalam diet seharian kerana madu sesuai dijadikan
pengganti gula sekaligus dapat menjaga kesihatan badan. Selain itu,
amalan minum air madu hangat selepas makan boleh membantu melancarkan
pencernaan serta meningkatkan metabolism tubuh.
Dari segi kecantikan, madu sebenarnya telah lama digunakan untuk mencantik, menghalus, melembab dan mengawal keanjalan kulit.
No comments:
Post a Comment