BUAH JERING
Kandungan ‘djengkolic acid’ dalam
jering, sejenis buah yang dijadikan ulam, boleh merosakkan buah pinggang
jika dimakan secara berlebihan, kata Pengerusi Lembaga Pengarah Yayasan
Buah Pinggang Kebangsaan Malaysia Datuk Dr Zaki Morad Mohd Zaher.
Beliau berkata ramai di kalangan masyarakat di negara ini gemarkan
jering yang dianggap pembuka selera ketika menikmati juadah nasi tanpa
menyedari bahaya buah berkenaan.
“Jering sebenarnya berbahaya jika diambil secara berlebihan, sejenis
asid yang dipanggil ‘djengkolic acid’ dalam jering boleh menyebabkan
kerosakan buah pinggang.
“Antara risiko yang biasa dialami penggemar jering ini ialah penyakit
‘kapit jering’ yang merupakan istilah tempatan, iaitu buah pinggang
individu yang terkena ‘kapit jering’ akan berhenti berfungsi sehingga
seminggu,” katanya kepada pemberita.
Beliau berkata penyakit itu biasanya menyerang individu yang gemar memakan jering mentah atau separa masak.
Dr Zaki berkata sehubungan itu, penggemar jering dinasihat tidak
memakannya secara mentah, sebaliknya merebus buah tersebut sehingga
masak bagi mengurangkan kandungan asid berkenaan.
Katanya, walaupun asid dalam jering boleh menyebabkan buah pinggang
rosak sementara, namun ada juga kes yang menyaksikan buah pinggang gagal
berfungsi sehingga terpaksa menerima rawatan dialisis.
Sementara itu, Ketua Unit Nefrologi Jabatan Perubatan, Hospital Raja
Perempuan Zainab II Dr Sukeri Muhamad berkata individu yang menghidap
penyakit buah pinggang kronik, tidak digalakkan memakan jering bagi
mengelak mengalami risiko lebih teruk.
Selain itu, beliau mengingatkan individu pemakan jering yang
mendapati air kencingnya berdarah secara tiba-tiba, atau tidak kencing
langsung dan sakit perut berpanjangan, agar segera memaklumkan perkara
itu kepada hospital bagi mendapat rawatan segera.
No comments:
Post a Comment