Sedarkah anda, selalu makan sotong kering lebih merbahaya dari merokok. Dalam mazhab Hanafi, sotong adalah haram dimakan.
Kanser daripada sotong kering - Mengandungi logam toksik sama seperti bateri, plastik dan baja fosfat
PEGAWAI penyelidik CAP, Hatijah Hashim menunjukkan sotong kering yang
didakwa dicemari kadmium di pejabatnya di Pulau Pinang semalam.
Ramai mengetahui keenakan sotong kering ditambah lagi jika dimasak sebagai sambal.
Namun Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) mendedahkan, tidak mungkin
ramai pengguna sedar bahawa sotong kering kaya dengan logam toksik jenis
kadmium, bahan yang sama digunakan dalam membuat bateri, plastik dan
baja fosfat.
"Kesan pengambilan kadmium mendedahkan seseorang
terhadap kanser payu dara, kanser prostat serta penyakit buah
pinggang,'' kata Presidennya, S. M. Mohamed Idris pada sidang media di
pejabatnya di sini semalam.
Menurutnya, selain sotong kering,
makanan laut kering lain seperti tiram, ikan bilis dan udang juga
mengandungi kadmium tetapi pada kadar yang lebih rendah.
"Hasil ujian yang dilakukan mendapati kandungan kadmium dalam sotong
kering melebihi empat kali ganda had yang dibenarkan,'' ujarnya.
CAP membuktikan perkara itu melalui ujian rawak melibatkan enam sampel
sotong kering dan hasilnya mendapati lima sampel mengandungi kadmium
serta tiga daripadanya mempunyai kandungan logam itu secara berlebihan.
Para penggemar sotong pasti kecewa apabila mengetahui makanan laut itu
sebenarnya mengandungi logam sejenis kadmium yang boleh didapati dalam
bateri, plastik serta baja fosfat.
Kandungan kadmium tersebut
juga dikatakan mampu menyebabkan peminatnya berisiko menghidapi kanser
payu dara dan prostat serta berupaya mengakibatkan buah pinggang gagal
berfungsi dengan baik.
Pendedahan mengejutkan oleh Persatuan
Pengguna Pulau Pinang (CAP) itu turut mendedahkan bahawa makanan laut
kering lain seperti tiram dan udang juga mengandungi kadmium.
Menurut persiden CAP, S.M. Mohamed Idris, hasil ujian yang dilakukan
oleh pihaknya mendapati kandungan kadmium dalam sotong kering agak
membimbangkan malahan ada yang melebihi empat kali ganda daripada kadar
dibenarkan.
“Dalam satu ujian secara rawak, enam sampel sotong
kering diuji untuk mengesan kandungan kadmium.
Hasilnya, lima sampel mengandungi cadmium dengan tiga daripadanya melebihi piawaian keselamatan.
Hasilnya, lima sampel mengandungi cadmium dengan tiga daripadanya melebihi piawaian keselamatan.
“Mengikut Peraturan Makanan 1985, jumlah kadmium
yang terkandung dalam makanan tidak seharusnya melebihi 1.00 bahagian
persejuta,” katanya pada siding akhbar di pejabatnya di sini hari ini.
Kadmium digunakan dalam galvani dan elektropenyaduran dalam bateri,
konduktor elektrik pembuatan aloi, pigmen dan plastik selain memantapkan
baja fosfat.
Mohamed Idris berkata, selain menjadi bahan kimia
pengganggu endrokrin (EDC), kadmium juga mempunyai kesan buruk ke atas
organ tertentu dalam tubuh kerana kadar serapan bertambah jika
kekurangan kalsium dan zat besi.
Katanya, kadmium dibawa menerusi aliran darah oleh sel-sel darah merah dan molekul protein yang besar.
“Kebanyakan beban kadmium dalam tubuh terkumpul dalam hati dan buah
pinggang. Walaupun buah pinggang menjadi organ sasaran kadmium
kesan-kesan lain mungkin berlaku dalam tulang dan perut.
“Ini
diperhatikan melalui satu sindrom yang berlaku di Jepun di mana pesakit
mengalami sakit tulang teruk serta osteomalasia (pelembutan tulang),”
jelasnya.
No comments:
Post a Comment